Sunday, July 17, 2011

INI 'BABY' SAYA

'bebeh bebeh bebeh! ooooo... bebeh bebeh bebeh! nooooo...'
haaa nah kau.. siap ade lagu jastin biber lagi permulaan cerita aku ni. kalau JB tu paham mesti bangge dia. hahaha!

aku ni semenanye memang dah lame2 gila gila gila nak cerita pasal 'baby' aku ni. tapi tulah.. tak berkesempaktan la pulak. haisss..

so aku memilih pagi ahad yg hening ni untuk mengeluarkan idea cerita mengarut aku ni. ooh! ekceli aku bukan nak cerita pasal baby yg aku beranakkan tau. yelah i ni belum kawen lagi..
bujang dan anak dara lagi.. aww! *perlu ke cerita sume ni kat org*. oke sambung balik cerita aku.. haaa baby ni aku beli... kat jusco bukit tinggi.. haaa....... nak tengok 'baby' sy yg kiut miuttt?? ajommmm!





ini lah baby sy!! yaa baby hamster! ni masa baru balik dari beli diorang ni.. ehhh diorang?? ni kan binatang. so kene tukar lah.. DIA BINATANG.. haa baru betol!! aku beli 2 ekor. 1 jantan. 1 betina.. bercinta lah dia binatang ni dalam cage tu.. ohh tikus ni takde nama. kitorang panggil tikus je sebab masa kecik2 kitorang tak tau nak bezekan yg jantan dengan yg betina. maklumlah belum baligh lagi. 'barang' pun belom besar lg. so tak nampak lah. haha. yg penting hamster ni dari jenis 'whitemusk' apekebenda ntah! panjang sangat. tak hengat aku.



ni cage dia.. mula2 tu tak besar lagi lah rumah dia. ni pun kitorang beli set punya. siap dah de makanan ape tu semua. murah aje. yela.. orang baru nak membela2 ni. kene lah beli yg set punya. bila dah lama2 bole lah tukar.



see see kat dalam tu dah lengkap ade tempat makan, tempat mandi pasir wangi, habuk kayu untuk dia tidur. haa. bes kan..



benda ni aku masih tak paham fungsi dia. tapi orang tu kata untuk cebok2. dia.. hamboii ade cebok2 lagi.. untuk kebersihan kan... letak aje lah.


yg ini botol air untuk dia binatang minum lah. semua pun perlukan air untuk hidup. *wink wink*


hah siap ade bilik kayu untuk dia binatang tidur lagi.. :)


tikus sy pandai posing2. see mereka pandai buat2 kiut bukan...?


ni plak masa dia tidur. ssshhhh.... *bisik-bisik*


yg ni lagi 1 hal. aku tak berapa nak paham jugak. bole dia tertidur macam tu. tak sempat nak masuk rumah kayu dia tu. tekeluar punggung dia. bhahaha!


ni aku tak tau jugak. mungkin ke dipanggil habitat atau habit tikus ni. dia suka kumpul makanan banyak2 dalam mulut dia samapi pipi dia jadik kembang mcm kat atas ni. ada 1 hari tu kitorang tak tau dalam mulut dia ada makanan. sekali angkat je konon nak manja2 pegang2 la.. dia ludahnye makanan dia yg banyak dalam mulut dia tu. haisss tak senonoh punye tikus


tapi sekarang.. bila dah 2 ++bulan kitorang bela dia binatang ni. kitorang dah beli kan rumah baru besar dan panjang untuk mereka2 ni. almaklumlah mereka2 pun dah besar panjang. yg jantan pun dah 'besar' jugak. dah boleh nampak dengan jelas sekali.. skali gus boleh lah kitorang nak bezekan yg jantan dengan betina. tapi still takda nama jugak. panggil TIKUS or BABY je.. manja kan nama tu.. haha


15 comments:

kjaharun said...

hahahahah... comel la baby kau, x nk jemput aku dtg rumah kau kasi hadiah ke, melawat baby baru ke... :)

ohh baby beli ke.. hahaha, bape hinggit cila ? [perlu ke tye kaja]

walau pun bende ni comel tahap master punye, tp aku mmg geli nk pegang...

Nurulee said...

cutenyaaa hamster! :)

cik Lilis said...

haha ! cumil nye cila ! rasa nak cubit cubit jek pipi baby ko yang kembang tue , haih !

cek mona said...

kjaharun: hah mai lah jemput dtg rumah aku tgk bby baru aku ni. bg la duit ke.. bole aku beli makanan dia. haha. ye la.. bby beli je. i xbole beranak lg sbb belum kawen. bhahah! aku pun geli gak. ibu dgn nenek aku je yg brani pgg. hebat betol la.. haha

nurulee: memang cute. beli la jgk! :)

cik lilis: wattt! aku cumil?? awww malunya kau ckp camni kat khalayak rmi.. hahaha! kau rasa nak cubit. aku rasa nak lemapng2 je tikus ni. nak nak time kene ludah tu. ceit!!

sampankertas said...

comeynyee baby dia hahaha....nihh ikut mak ke ikut ayah nihh hahha

Wilayah Sepet Kuku said...

as salam...ya ampunnn...maaf sgt...saya sgt tergeli dgn hamster ataupun haiwan seangkatan dgnye...tapi hamster comelll...hehehe

cek mona said...

sampankertas: comel kan..? dia ikut MAK ANGKAT dia. *kening angkat2*

sepet kuku: hahaha! memang geli. rasa nak tangkap tapi geli2. hahaha

ILA HonEyBuNNy said...

jaga baik2 yer baby tu...hehe

muhamad hanif said...

baby kau mcm haiwan,

kau kawin dgn tarzan eh ?


AHAHAHHAHAHAHA

cek mona said...

ila honeybunny: hihi mesti la...

muhamad hanif: ni anak angkat la. anak angkat! haihh bakau darah betol. hahaha

Adam Idris said...

pandai dia posing2,
nyorok2 lagi, train dia pandai posing ke?
haha

mykhalis said...

"jantan pun dah 'besar' jugak. dah boleh nampak dengan jelas sekali.." apa yang dah nampak jelas?wahahha

cek mona said...

adam idris: haa.. kan kan? ni suma MAK ANGKAT dia la yg ajar *muka bangge*

mykhalis: opp opp! xbole la cakap. malu tikus tu nanti. haha

azurin ramli said...

comel nyaaaa.
dah lama dulu kan kita pun ada bela hamster.
nk dekat 20 ekor.tp ada satu hari ada satu hamster nie kena sawan babi.dia gigit jari kita sampai berdarah.trauma gila.tp skrg rasa mcm nk start bela balik je.awk beli satu set semua tue brp?

cek mona said...

kan kan. comel kan..
tikus kene sawan babi? mcm hebat je bunyik. haha. i pun penah kene gigit gak dulu2. dia meroyan bini dia mati. haha. tikus ni seko RM35. tikus ni kompem xgigit punye. dia kecik je n takut dgn org. susah nak tangkap pun.. sangkar dia siap dgn barang skali RM150-170 camtu laa

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...