Thursday, December 24, 2009

resepi ayam paprik

hari ni aku try buat paprik pakai ayam plak.aritu pakai daging.haha.


BAHAN-BAHAN

daging/ayam

1 labu bawang besar

2 ulas bawang putih

1-2 helai daun limau purut/batang serai

(kalo daun liamu purut kasi siat skt, kalo serai kasi ketok siket)


bunga kobis

1 batang carrot

baby corn

4 sudu sos cili

2 sudu sos tomato

1 sudu sos tiram

gula dan garam secukup rase

1 mangkuk air

CARA-CARA


tumis bawang besar & bawang putih hingga naik bau,then masukkan daging/ayam bersama semangkuk air,biarkan sehingga daging betul² masak/empuk. apabila daging sudah empuk masukkan lagi 1 mangkuk kecil air(utk kuah).biar hingga sediket mendidih,dan masukkan pule ketiga² jenis sos (sos cili,tomato,tiram).then masukkan garam,gule,daun serai/daun limau purut.bile dah mendidih tu pelahankan api dan masukkan sayur² tadi.kacau² siket,tutop api..dah siap! (p/s: sayur jgn biar lame² sgt nnt die lembek.coz ade certain org suke sayur yg fresh² skt.xske lembek²)


untuk 4-5 orang punye makan

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...